Over ons

Gezondheid en welzijnsblog

Ik ben begonnen met bloggen toen ik net als verpleegkundige te werk ging. Mijn naam Fatima 34 jaar en alweer een paar jaar actief met het onderwerp gezondheidszorg. Oorspronkelijk had ik een ander vakgebied gekozen, maar ik realiseerde mij dat ik graag met en voor anderen werk. Wat het werk binnen de gezondheid en welzijn zo belangrijk maakt is de zorg voor anderen. Als verpleegkundige heb ik elke dag te maken met veel verschillende situaties, maar de persoonlijke aandacht blijft hierbij het allerbelangrijkste. Op mijn blog lees je de laatste tips rondom de gezondheid en welzijn. Zo blijft je langer fit en kun je ook anderen helpen hun welzijnsniveau te handhaven.

Zoeken

Recente artikelen

Archief

Gezondheid en welzijnsblog

Fysiotherapie: wanneer is dit nodig en wat zijn de bekendste therapievormen?

by Jenny Gardner

Fysiotherapie is medisch vakgebied dat zich richt op het behandelen van fysieke klachten, zoals spierpijn, rugpijn, pijnklachten en dergelijke. In Nederland zijn er jaarlijks ruim 2 miljoen mensen die zich voor een of meer behandelingen melden bij een fysiotherapeut. Wanneer moet je een fysiotherapeut bezoeken? En wat zijn de meest voorkomende behandelmethodes die van fysiotherapie gebruik maken?

Situaties waarin fysiotherapie aan te raden is

Er zijn tal van situaties waarin het slim is om een goede en passende fysiotherapeut te contacteren om de ervaren problemen te lijf te gaan. Letterlijk te lijf te gaan eigenlijk. Zo kan het zijn dat je te kampen hebt met een zeurende pijn in je arm, die maar niet wegtrekt en je voortdurend irriteert. Of je bent door je rug gegaan, hebt klachten met bepaalde gewrichten of je hebt een sportblessure opgelopen. Dit soort klachten kunnen je leven behoorlijk verzieken. Een specialistische fysiotherapeut bezoeken leidt dan snel vaak tot de gewenste oplossing.
Fysiotherapeuten focussen zich bij hun behandeling vaak op het aanleren van nieuwe houdingen en bewegingen, omdat die vaak tot de ervaren problemen leiden. Dat kan gaan om basale zaken als een verkeerde zit- en werkhouding of een manier van lopen waarbij de rug te veel wordt belast. De fysiotherapeut stelt dan in overleg met de patiënt en na een zorgvuldige diagnose een traject op waarbij lichamelijke oefeningen worden gedaan om de klachten te verminderen en uiteindelijk volledig op te lossen. Moderne fysiotherapeuten maken hierbij gebruik van apps, die instructies geven hoe de oefeningen uitgevoerd moeten worden. Via de app kun je dan ook bijhouden hoe vaak je de therapie uitgevoerd hebt en hoeveel progressie er wordt geboekt.

Wat zijn de bekendste behandelingskosten waar fysiotherapeuten gebruik van maken?

De wereld van fysiotherapie is zeer divers en kent tal van specialisaties. De algemene fysiotherapeut is natuurlijk bekend bij iedereen. Maar er zijn veel specialisten in deze sector actief die goed weten wat ze doen en zorg op maat kunnen verlenen. Denk aan manueel fysiotherapeuten, fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in rugproblemen, bekkenfysiotherapeuten, kinderfysiotherapeut of geriatriefysiotherapeuten, die gespecialiseerd zijn in de fysieke hulp aan oudere mensen. Maar ook voor arbeidsfysiotherapie, oedeemfysiotherapie 9f orafaciaalfysiotherapie kun je bij een specialist terecht.

Heb je fysieke problemen? Schakel dan professionele hulp in!

Welke fysische of fysieke problemen je ook ervaart, het is belangrijk om tijdig een specialist in te schakelen om van de pijn verlost te worden. Prettig om te weten is dat je een deel van de therapie vaak vergoed kunt krijgen via de zorgverzekering. En dat kan je al snel enkele honderden euro's schelen. Sterkte en succes met de therapie!

Wil je graag meer informatie? Bezoek dan de website van Jahae Fysio & Manuele Therapie Heer.

Delen