Over ons

Gezondheid en welzijnsblog

Ik ben begonnen met bloggen toen ik net als verpleegkundige te werk ging. Mijn naam Fatima 34 jaar en alweer een paar jaar actief met het onderwerp gezondheidszorg. Oorspronkelijk had ik een ander vakgebied gekozen, maar ik realiseerde mij dat ik graag met en voor anderen werk. Wat het werk binnen de gezondheid en welzijn zo belangrijk maakt is de zorg voor anderen. Als verpleegkundige heb ik elke dag te maken met veel verschillende situaties, maar de persoonlijke aandacht blijft hierbij het allerbelangrijkste. Op mijn blog lees je de laatste tips rondom de gezondheid en welzijn. Zo blijft je langer fit en kun je ook anderen helpen hun welzijnsniveau te handhaven.

Zoeken

Recente artikelen

Archief

Gezondheid en welzijnsblog

Revalidatie na operatie: snel weer op de been!

by Jenny Gardner

Na een operatie kan het nodig zijn om te revalideren, bijvoorbeeld na een heup- of knieoperatie of na een openhartoperatie. Revalidatie na operatie, bijvoorbeeld door Fysio Fitaal, is vaak nodig om het medische herstelproces te bevorderen, zodat u na het herstel weer zelfstandig kunt functioneren. Revalideren kan een zware periode zijn, door de vele oefeningen om ervoor te zorgen dat uw spieren en gewrichten weer goed kunt gebruiken of door weer conditie en spiermassa op te bouwen.

Behandeling door een specialist
Revalideren kan op verschillende manieren. Het kan nodig zijn om tijdelijk in een revalidatiecentrum te verblijven. U mag daar maximaal drie maanden verblijven. Daar krijgt u alle nodige zorg aangeboden die u op dat moment nodig heeft om zo snel mogelijk te herstellen. Daarnaast is het in sommige gevallen ook mogelijk om op een aantal vaste dagen gebruik te maken van een revalidatiecentrum. Dit hangt af van de nazorg die u nodig heeft om te herstellen en hoe zwaar de operatie is geweest.

Na de behandeling is het vaak ook mogelijk om thuis verder te revalideren. Er komt dan een revalidatiespecialist of fysiotherapeut bij u thuis om te helpen met diverse oefeningen. Uiteindelijk kunt u thuis zelfstandig oefeningen uitvoeren.

Vergoeding
Om revalidatie na operatie vergoed te krijgen van uw zorgverzekering, heeft u een doorverwijzing van de medisch specialist nodig. De hoogte van de vergoeding hangt af van uw verzekeraar. Daarnaast moet u ook nog eigen risico betalen. Het is dan ook belangrijk om na te kijken welke behandelingen u vergoed krijgt en voor welke periode of om te kijken naar het aantal behandelingen.

Duur van de revalidatie
Hoe snel iemand herstelt na een operatie verschilt per persoon. Waar de ene persoon een aantal weken moet revalideren, kan het bij de andere persoon een aantal maanden duren. Beweging en een goede conditie is zeer belangrijk voor een voorspoedig herstel. U doet er goed aan om voor de operatie veel te bewegen. Dit is erg belangrijk, aangezien een operatie en het herstel veel energie kost, zowel lichamelijk als geestelijk. Wanneer u na de operatie veel tijd in bed moet doorbrengen, neemt ook de spiermassa snel af. Door u goed voor te bereiden op de operatie en de revalidatie, heeft u daar alleen maar voordeel van.

Daarnaast is gezonde voeding en een goede nachtrust ook erg belangrijk. Door de operatie en het herstel verbruikt u veel energie en voedingsstoffen. Door uw lichaam te voorzien van voldoende voedingstoffen en rust zult u het herstelproces aanzienlijk versnellen.

Delen