Over ons

Gezondheid en welzijnsblog

Ik ben begonnen met bloggen toen ik net als verpleegkundige te werk ging. Mijn naam Fatima 34 jaar en alweer een paar jaar actief met het onderwerp gezondheidszorg. Oorspronkelijk had ik een ander vakgebied gekozen, maar ik realiseerde mij dat ik graag met en voor anderen werk. Wat het werk binnen de gezondheid en welzijn zo belangrijk maakt is de zorg voor anderen. Als verpleegkundige heb ik elke dag te maken met veel verschillende situaties, maar de persoonlijke aandacht blijft hierbij het allerbelangrijkste. Op mijn blog lees je de laatste tips rondom de gezondheid en welzijn. Zo blijft je langer fit en kun je ook anderen helpen hun welzijnsniveau te handhaven.

Zoeken

Recente artikelen

Archief

Gezondheid en welzijnsblog

Wat goed is om te weten over fysiotherapie

by Jenny Gardner

Dit artikel gaat over de fysiotherapie, de therapie die wordt toegepast door een fysiotherapeut. Wat wordt met die therapie bedoeld? Welke klachten behandelt een fysiotherapeut? Welke behandeltechnieken past deze therapeut toe? Onder meer die vragen komen hier aan bod. Fysiotherapie wordt ook kinesitherapie genoemd. Dat laatste woord zullen we in het vervolg gebruiken.

Wat is kinesitherapie?
Een therapie is de naam voor een behandeling die in de medische sector wordt toegepast. Bij kinesitherapie praten we over alles wat te maken heeft met het kunnen bewegen van ons lichaam. Dat wordt ons bewegings- en steunapparaat genoemd. We hebben het dan over onze gewrichten en spieren. Als we daaraan klachten hebben, dan kan een fysiotherapeut je een behandeling geven ter verlichting van die klachten en wellicht de oorzaken wegnemen. Bij een fysiotherapeut wordt vaak gedacht aan massages, maar dat is maar een van de technieken die kan worden toegepast.

Welke klachten behandelt een fysiotherapeut?
Bij een fysiotherapeut kan je terecht met pijnklachten en blessures. Die kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met je rug, je schouders, je benen of armen. De fysiotherapeut behandelt ook aandoeningen, eventueel van chronische aard, zoals reuma, en aangeboren afwijkingen, waarbij medische hulpverlening nodig is.
Een belangrijk onderdeel van het werk van een fysiotherapeut is de begeleiding na een ongeval of operatie. Het kan dan gaan om revalidatie, maar ook het opbouwen van je conditie voordat je een operatie ondergaat. De fysiotherapeut zorgt voor een vlotter herstel en het maximaal kunnen bewegen, binnen de grenzen die je toestand toelaten. Voor de meerderheid van de klachten kan je bij een gewone fysiotherapeut terecht. Het kan echter zijn dat deze je doorverwijst naar een gespecialiseerde fysiotherapeut. De opleiding tot fysiotherapeut stelt de therapeut in staat om een correcte diagnose te maken. Bij twijfel word je doorverwezen naar een arts.

Welke behandeltechnieken past een fysiotherapeut toe?
We noemden eerder de massage als een van de technieken van een fysiotherapeut. Het is echter geen techniek, die bij de revalidatie kan worden toegepast. Als we kijken naar de sportmassage, dan is die er onder meer op gericht om blessures te voorkomen. Dat betekent dat er dan (nog) geen klachten zijn. Een fysiotherapeut behandelt echter vaak mensen met klachten. Afhankelijk van het soort klachten kan het zijn dat het volstaat om adviezen te geven, zoals op het gebied van de lichaamshouding. Ondanks een lichamelijke beperking is het belangrijk dat je in beweging blijft. Een fysiotherapeut van Jahae Fysio & Manuele Therapie Heer kan oefeningen voorschrijven, die op een specifieke klacht zijn gericht. Soms kan je die oefeningen thuis doen. In andere gevallen is er een apparaat voor nodig.

Delen