Over ons

Gezondheid en welzijnsblog

Ik ben begonnen met bloggen toen ik net als verpleegkundige te werk ging. Mijn naam Fatima 34 jaar en alweer een paar jaar actief met het onderwerp gezondheidszorg. Oorspronkelijk had ik een ander vakgebied gekozen, maar ik realiseerde mij dat ik graag met en voor anderen werk. Wat het werk binnen de gezondheid en welzijn zo belangrijk maakt is de zorg voor anderen. Als verpleegkundige heb ik elke dag te maken met veel verschillende situaties, maar de persoonlijke aandacht blijft hierbij het allerbelangrijkste. Op mijn blog lees je de laatste tips rondom de gezondheid en welzijn. Zo blijft je langer fit en kun je ook anderen helpen hun welzijnsniveau te handhaven.

Zoeken

Recente artikelen

Archief

Gezondheid en welzijnsblog

Sportfysiotherapie niet alleen voor ervaren sporters

by Jenny Gardner

Sportfysiotherapie voor beginnende en ervaren sporters  

Sportfysioherapie is een aparte specialisatie binnen de fysiotherapie. Sportfysiotherapeuten hebben na hun HBO-opleiding fysiotherapie een master gevolgd om het vak sportfysiotherapie te mogen uitoefenen. Ondanks dat de term "sportfysiotherapeut" wellicht doet vermoeden dat alleen geoefende sporters bij deze paramedisch specialist terecht kunnen voor een behandeling, bestaat een groot deel van de patiënten juist uit beginnende sporters of ouderen. De sportfysiotherapeut kan advies geven over het voorkómen en de behandeling van allerhande sportblessures. Tevens spelen ze een belangrijke rol in de behandeling en ondersteuning van kwetsbare doelgroepen zoals ouderen. Door specifieke spiergroepen preventief te trainen kunnen ouderen langer zelfstandig op de been blijven. Tevens kan het herstel van ouderen na een operatie aan bijvoorbeeld knie of heup verspoedigd worden door goede sportfysiotherapeutische ondersteuning.

Werkwijze van de sportfysiotherapeut

Wanneer een patiënt zich met klachten meldt bij een sportfysiotherapeut, zal de behandelaar zich niet alleen richten op het specifieke gewricht dat de klachten veroorzaakt. De sportfysiotherapeut kijkt naar het volledige plaatje van de patiënt. Door te kijken naar het functioneren in het dagelijks leven van de patiënt kan de behandelaar een goede inschatting maken van de capaciteiten van zijn patiënt. Deze informatie gebruikt hij dan om het onderliggende probleem van de patiënt beter in kaart te brengen. Hierbij werkt de sportfysiotherapeut nauw samen met de behandelend huisarts en met eventuele andere behandelend fysiotherapeuten, chirurgen en sportartsen. Ook directe begeleiders zoals bijvoorbeeld een sportcoach of sportmasseur kunnen betrokken worden bij de behandeling. Multidisciplinair wordt er zo een behandelplan opgesteld om de patiënt zo snel en effectief mogelijk op het gewenste niveau van sportbeoefening te laten terugkeren. 

Voordelen van behandeling door een sportfysiotherapeut

De behandeling van de sportfysiotherapeut heeft als doel de training zo snel en verantwoord mogelijk op te bouwen richting het oude niveau. De training is sportspecifiek en functioneel. Dankzij deze specifieke trainingsbegeleiding en adviezen neemt de kans op herhaling van blessures in de toekomst af. Doordat de sportfysiotherapeut direct met de trainer overlegt, kan het opgestelde plan ook tussen behandelingen door en na afloop van de behandelingssessies doorgezet worden. Een sportfysiotherapeut die u helpen kan is bijvoorbeeld First Fysio.

Sinds 2006 kun je je rechtstreeks met je klachten melden bij een praktijk voor sportfysiotherapie. Een verwijzing door de huisarts is niet meer nodig, maar kan wel helpen om de diagnose en specifieke hulpvraag duidelijk te maken. De behandeling wordt door de meeste verzekeraars vergoed volgens de dekking van de algemeen fysiotherapeut. Hoeveel er precies vergoed wordt hangt af van de uitgebreidheid van de zorgverzekering. Het is verstandig dit na te kijken voordat je aan je behandeling begint, zodat je niet voor onverwachte verassingen komt te staan.

Delen