Over ons

Gezondheid en welzijnsblog

Ik ben begonnen met bloggen toen ik net als verpleegkundige te werk ging. Mijn naam Fatima 34 jaar en alweer een paar jaar actief met het onderwerp gezondheidszorg. Oorspronkelijk had ik een ander vakgebied gekozen, maar ik realiseerde mij dat ik graag met en voor anderen werk. Wat het werk binnen de gezondheid en welzijn zo belangrijk maakt is de zorg voor anderen. Als verpleegkundige heb ik elke dag te maken met veel verschillende situaties, maar de persoonlijke aandacht blijft hierbij het allerbelangrijkste. Op mijn blog lees je de laatste tips rondom de gezondheid en welzijn. Zo blijft je langer fit en kun je ook anderen helpen hun welzijnsniveau te handhaven.

Zoeken

Recente artikelen

Archief

Gezondheid en welzijnsblog

Orthopedie in vogelvlucht

by Jenny Gardner

Wat is orthopedie en wat doet een orthopedist?

Een orthopeed is een medisch specialist in spieren, botten en pezen. Orthopedie is gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van mensen van het steun- en bewegingsapparaat. Ook Van Mook Schoentechniek ondersteunt daarbij. Op deze manier klinkt het hetzelfde als fysiotherapie, het is echter een stapje hoger dan dat (meer specialisatie). Fysiotherapie is een onderdeel van orthopedie. Een orthopeed mag dan ook medische ingrepen doen en een fysiotherapeut niet, die is slechts een begeleider. Een orthopeed behandelt dezelfde klachten, maar op chirurgisch niveau, en kan hier bij ook wat fysiotherapie uitoefenen. Orthopedie is een van de oudste medische uitoefeningen. Het is naar alle waarschijnlijkheid al in de tijd van de oude Grieken ontstaan. Voor kinderen heeft de orthopedie een aparte afdeling: de kinderorthopedie.

Wanneer heb je orthopedie nodig?

Je komt bij een orthopeed terecht als je klachten hebt aan je spieren, botten, pezen of banden die niet door fysiotherapie of huisartsen behandeld kan worden. Deze klachten zijn dus dusdanig hevig dat je op chirurgisch niveau belandt. Een voorbeeld van een orthopedisch behandelbare klacht is een peesontsteking. Oudere mensen moeten vaak voor een kunstheup naar de orthopedist. Ook aangeboren afwijkingen aan bijvoorbeeld de houding van het lichaam worden door een orthopedist verholpen.

De opleiding tot orthodopedist

De opleiding Orthopedie is een medische vervolgopleiding. Dit betekent dus dat je eerst de WO universitaire bachelor opleiding geneeskunde voltooid moet hebben. De totale opleiding duurt uiteindelijk 12 jaar. Eerst moet er dus een opleiding geneeskunde voltooid worden. Deze duurt 6 jaar, bestaande uit een 3-jarige bachelor en een 3-jarige master. Hierna moet het artsenexamen behaald worden. Hierna volgt de arts nog minimaal 2 jaar een opleiding heelkunde die ook voltooid moet worden, dit is een onderdeel van specialisatie. Daarna kan de arts beginnen aan een uiteindelijke specialisatie tot orthopedist. De opleiding orthopedie duurt 4 jaar. Zodra deze behaald is wordt de arts benoemd tot orthopedisch chirurg. Opvallend is dat er op het moment weinig orthopedisten zijn in Nederland: ongeveer 500. Dit wordt langzamerhand een probleem, omdat de vraag naar orthopedie toeneemt. Omdat we langer leven is er steeds meer sprake van vraag naar kunstheupen en kunstknieën. Ook zijn er steeds meer behandelmogelijkheden en nieuwe technologieën, waardoor steeds meer mensen ook behandeld willen worden.

Vergoeding orthopedie

Orthopedische ingrepen worden niet vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Bij sommige aanvullende verzekeringen wordt het wel vergoed, het valt dan onder "alternatieve geneeswijzen". Vaak is er dan alsnog wel een maximale vergoeding voor alle alternatieve geneeswijzen per jaar.

Delen