Over ons

Gezondheid en welzijnsblog

Ik ben begonnen met bloggen toen ik net als verpleegkundige te werk ging. Mijn naam Fatima 34 jaar en alweer een paar jaar actief met het onderwerp gezondheidszorg. Oorspronkelijk had ik een ander vakgebied gekozen, maar ik realiseerde mij dat ik graag met en voor anderen werk. Wat het werk binnen de gezondheid en welzijn zo belangrijk maakt is de zorg voor anderen. Als verpleegkundige heb ik elke dag te maken met veel verschillende situaties, maar de persoonlijke aandacht blijft hierbij het allerbelangrijkste. Op mijn blog lees je de laatste tips rondom de gezondheid en welzijn. Zo blijft je langer fit en kun je ook anderen helpen hun welzijnsniveau te handhaven.

Zoeken

Recente artikelen

Archief

Gezondheid en welzijnsblog

Posts

Wat goed is om te weten over fysiotherapie

Dit artikel gaat over de fysiotherapie, de therapie die wordt toegepast door een fysiotherapeut. Wat wordt met die therapie bedoeld? Welke klachten behandelt een fysiotherapeut? Welke behandeltechnieken past deze therapeut toe? Onder meer die vragen komen hier aan bod. Fysiotherapie wordt ook kinesitherapie genoemd. Dat laatste woord zullen we in het vervolg gebruiken. Wat is kinesitherapie? Een therapie is de naam voor een behandeling die in de medische sector wordt toegepast.

Revalidatie na operatie: snel weer op de been!

Na een operatie kan het nodig zijn om te revalideren, bijvoorbeeld na een heup- of knieoperatie of na een openhartoperatie. Revalidatie na operatie, bijvoorbeeld door Fysio Fitaal, is vaak nodig om het medische herstelproces te bevorderen, zodat u na het herstel weer zelfstandig kunt functioneren. Revalideren kan een zware periode zijn, door de vele oefeningen om ervoor te zorgen dat uw spieren en gewrichten weer goed kunt gebruiken of door weer conditie en spiermassa op te bouwen.

Natuurlijke haarproducten: voor gezond haar en een schoner milieu!

Gebruikmaken van natuurlijke haarproducten om je haar te verzorgen, is een van de beste keuzes die je in je leven kunt maken. Consumenten die besluiten om over te stappen van standaard verzorgingsproducten voor het haar, denk aan gewone shampoo, crèmes en haargels, naar natuurlijke producten voor haarverzorging, merken de voordelen van natuurlijke soorten haarverzorging op kortere en langere termijn. Zo wordt je haar zachter, sterker en oogt je kapsel frisser en vitaler.

Fysiotherapie: wanneer is dit nodig en wat zijn de bekendste therapievormen?

Fysiotherapie is medisch vakgebied dat zich richt op het behandelen van fysieke klachten, zoals spierpijn, rugpijn, pijnklachten en dergelijke. In Nederland zijn er jaarlijks ruim 2 miljoen mensen die zich voor een of meer behandelingen melden bij een fysiotherapeut. Wanneer moet je een fysiotherapeut bezoeken? En wat zijn de meest voorkomende behandelmethodes die van fysiotherapie gebruik maken? Situaties waarin fysiotherapie aan te raden is Er zijn tal van situaties waarin het slim is om een goede en passende fysiotherapeut te contacteren om de ervaren problemen te lijf te gaan.

Een uitvaart regelen

Onder uitvaart kunnen we eigenlijk alles verstaan wat volgt na het overlijden van iemand tot en met het effectieve definitieve afscheid in de vorm van de begrafenis of crematie. Een periode waarin enerzijds tal van emoties opwellen bij de nabestaanden maar anderzijds ook een periode waarin veel beslissingen genomen moeten worden en waarin keuzes moeten worden gemaakt. Het hoeft niet gezegd te worden dat emoties vaak de overhand nemen en dat het voor veel mensen bijzonder zwaar valt.

Sportfysiotherapie niet alleen voor ervaren sporters

Sportfysiotherapie voor beginnende en ervaren sporters   Sportfysioherapie is een aparte specialisatie binnen de fysiotherapie. Sportfysiotherapeuten hebben na hun HBO-opleiding fysiotherapie een master gevolgd om het vak sportfysiotherapie te mogen uitoefenen. Ondanks dat de term "sportfysiotherapeut" wellicht doet vermoeden dat alleen geoefende sporters bij deze paramedisch specialist terecht kunnen voor een behandeling, bestaat een groot deel van de patiënten juist uit beginnende sporters of ouderen. De sportfysiotherapeut kan advies geven over het voorkómen en de behandeling van allerhande sportblessures.

Contactlenzen

Contactlenzen   Zie jij niet meer helemaal scherp van dichtbij of veraf? Dan heb je wellicht een plus- of minafwijking aan je ogen. Contactlenzen van Saton Optiek (of een bril) kunnen dit probleem heel eenvoudig oplossen.    Ogen opmeten Vroeger moest je naar de oogarts als je wilde laten controleren of je ogen nog helemaal goed waren of niet. Tegenwoordig is dat niet meer nodig. Je kunt hiervoor nu rechtstreeks een afspraak maken bij een opticien.

Waaraan moet ik denken bij een uitvaart?

Het is geen leuk onderwerp, maar bijna iedereen krijgt er vroeg of laat toch mee te maken: een uitvaart. Als je een uitvaartverzekering hebt, dan zit de hulp van een begrafenisondernemer er vaak bij in, maar voor nabestaanden is het soms emotioneel erg zwaar om hier over na te denken. In dit artikel schrijf ik wat meer over wat er bij een begrafenis of crematie komt kijken, zodat je niet voor verrassingen hoeft komen te staan als het zo ver is.

Ouderenzorg regelen

Ouderenzorg als zelfstandig wonen lastiger wordt Als je een dagje ouder wordt, kan het steeds lastiger worden om je dagelijkse taken zelfstandig uit te voeren. Het kan zijn dat je hier hulp bij nodig hebt. Er zijn diverse vormen van ouderenzorg beschikbaar. Zo kun je denken aan een hulp aan huis, het verhuizen naar een verzorgingstehuis of het verblijven in een verpleeghuis. Om je een idee te geven van de mogelijkheden die er zijn in ouderenzorg, schrijf ik over de verschillende vormen.

Uitvaart laten verzorgen

De uitvaart Hoewel niemand dat eigenlijk wil, want het is nog lang niet zover, is het toch verstandig eens na te denken over het hoe en wat, rondom je overlijden. En dan vooral over het hele proces wat er na je overlijden op gang komt. Houd er rekening mee dat je nabestaanden na je overlijden in een roes zullen verkeren en tijd willen hebben om te rouwen. Toch kan dit niet helemaal want je uitvaart moet ook geregeld worden.

Orthopedie in vogelvlucht

Wat is orthopedie en wat doet een orthopedist? Een orthopeed is een medisch specialist in spieren, botten en pezen. Orthopedie is gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van mensen van het steun- en bewegingsapparaat. Ook Van Mook Schoentechniek ondersteunt daarbij. Op deze manier klinkt het hetzelfde als fysiotherapie, het is echter een stapje hoger dan dat (meer specialisatie). Fysiotherapie is een onderdeel van orthopedie. Een orthopeed mag dan ook medische ingrepen doen en een fysiotherapeut niet, die is slechts een begeleider.

Abortus en zwangerschapsonderbreking: de abortuspil

Wat is abortus? Een abortus is een zwangerschapsonderbreking. Een zwangere vrouw pleegt een abortus bij een ongewenste zwangerschap, maar ook bij bepaalde medische noodzaken. Het is een officiële medische ingreep. Onder de 18 jaar is er toestemming van de ouders nodig om een abortus te laten plegen, tenzij er medische spoed bij is. Stimezo Zwolle is al jaren een betrouwbaar adres voor informatie. Abortus methoden Er zijn verschillende manieren van zwangerschapsonderbreking.

Logopedie voor verstandelijk gehandicapten

Het lijkt wel of bij mensen de taalachterstand de laatste jaren toeneemt. Het is voor deze personen met een taalachterstand een goede zaak dat er tegenwoordig veel aandacht aan wordt besteed. Een logopedist houdt zich hiermee bezig. Hij/zij zal zich bezighouden met de communicatiestoornissen die op de mond betrekking hebben. Hij/zij probeert door trainingen en adviezen de persoon met een taalachterstand beter te laten communiceren. Bij een training wordt gewerkt aan het gebruik van de stem, de uitspraak en de taal.