Over ons

Gezondheid en welzijnsblog

Ik ben begonnen met bloggen toen ik net als verpleegkundige te werk ging. Mijn naam Fatima 34 jaar en alweer een paar jaar actief met het onderwerp gezondheidszorg. Oorspronkelijk had ik een ander vakgebied gekozen, maar ik realiseerde mij dat ik graag met en voor anderen werk. Wat het werk binnen de gezondheid en welzijn zo belangrijk maakt is de zorg voor anderen. Als verpleegkundige heb ik elke dag te maken met veel verschillende situaties, maar de persoonlijke aandacht blijft hierbij het allerbelangrijkste. Op mijn blog lees je de laatste tips rondom de gezondheid en welzijn. Zo blijft je langer fit en kun je ook anderen helpen hun welzijnsniveau te handhaven.

Zoeken

Recente artikelen

Archief

Gezondheid en welzijnsblog

Contactlenzen

by Jenny Gardner

Contactlenzen  

Zie jij niet meer helemaal scherp van dichtbij of veraf? Dan heb je wellicht een plus- of minafwijking aan je ogen. Contactlenzen van Saton Optiek (of een bril) kunnen dit probleem heel eenvoudig oplossen.   

Ogen opmeten

Vroeger moest je naar de oogarts als je wilde laten controleren of je ogen nog helemaal goed waren of niet. Tegenwoordig is dat niet meer nodig. Je kunt hiervoor nu rechtstreeks een afspraak maken bij een opticien. Zij hebben mensen in dienst die hiervoor speciaal zijn opgeleid. Als jij dichtbij niet meer goed ziet, heb je waarschijnlijk een plusafwijking. Dit kan heel eenvoudig opgelost worden met varifocale contactlenzen of een leesbril. Als jij veraf niet meer goed ziet, heb je waarschijnlijk een minafwijking. Een bril of contaclenzen kunnen dit probleem voor jou oplossen. De opticien kan jou goed adviseren wat voor jou het beste is. 

Soorten contactlenzen   

Als is vastgesteld dat je een minafwijking hebt en je wilt geen bril, dan zijn contactlenzen wellicht een goede oplossing. Als jij het besluit genomen hebt dat je lenzen wilt, moet je alleen nog een keuze maken uit de vele soorten contactlenzen. Er zijn onder andere harde lenzen, zachte lenzen en nachtlenzen. Zachte lenzen heb je in verschillende soorten. Sommige lenzen kan je een dag gebruiken, andere lenzen een maand en weer andere lenzen kan je een half jaar gebruiken. Er zijn dus veel keuzes die je moet maken. Alle soorten lenzen hebben voor- en nadelen. Harde lenzen zijn wat duurder in de aanschaf, maar deze kan je heel lang gebruiken. Veel mensen voelen deze wel een klein beetje in hun ogen zitten, maar als je deze lenzen gebruikt, gaan jouw ogen vaak minder snel achteruit. Zachte lenzen vinden de meeste mensen comfortabeler, want deze voelen zij niet zitten. Deze zijn ook geschikt om mee te sporten. Deze zal je niet snel verliezen (harde lenzen kunnen sneller uit jouw ogen vallen als je bijvoorbeeld een bal tegen je hoofd krijgt). Als je overdag liever geen lenzen in wilt hebben, zijn nachtlenzen wellicht een goed idee. Deze lenzen doe je 's nachts in. Tijdens het slapen corrigeren deze lenzen jouw ogen. Als jij ze 's morgens uit neemt, zie je alles gewoon scherp. Er zijn dus veel verschillende soorten lenzen. Welke voor jou het meest geschikt zijn, moet je uitzoeken. Je krijgt van de opticien vaak enkele proefsetjes mee. Zo kan je uitproberen welke jij het fijnste vindt. 

Onderhoud contactlenzen   

Het is erg belangrijk dat jij jouw lenzen goed schoonhoudt. Als je dat niet doet, kan je een oogontsteking krijgen. Dit is erg pijnlijk en je kunt dan tijdelijk geen lenzen in. Je houdt jouw lenzen schoon met lenzenvloeistof. Welke geschikt voor jouw lenzen is, is afhankelijk van het soort lenzen dat jij hebt. Je opticien kan je hierover informeren. Wil jij jouw lenzen niet schoonhouden, dan zijn daglenzen wellicht een goede optie voor jou. Je gebruikt deze lenzen een dag en gooit ze daarna weg. Je gebruikt dan elke dag nieuwe lenzen.  Veel succes met het maken van de juiste keuze.

Delen