Over ons

Gezondheid en welzijnsblog

Ik ben begonnen met bloggen toen ik net als verpleegkundige te werk ging. Mijn naam Fatima 34 jaar en alweer een paar jaar actief met het onderwerp gezondheidszorg. Oorspronkelijk had ik een ander vakgebied gekozen, maar ik realiseerde mij dat ik graag met en voor anderen werk. Wat het werk binnen de gezondheid en welzijn zo belangrijk maakt is de zorg voor anderen. Als verpleegkundige heb ik elke dag te maken met veel verschillende situaties, maar de persoonlijke aandacht blijft hierbij het allerbelangrijkste. Op mijn blog lees je de laatste tips rondom de gezondheid en welzijn. Zo blijft je langer fit en kun je ook anderen helpen hun welzijnsniveau te handhaven.

Zoeken

Recente artikelen

Archief

Gezondheid en welzijnsblog

Waaraan moet ik denken bij een uitvaart?

by Jenny Gardner

Het is geen leuk onderwerp, maar bijna iedereen krijgt er vroeg of laat toch mee te maken: een uitvaart. Als je een uitvaartverzekering hebt, dan zit de hulp van een begrafenisondernemer er vaak bij in, maar voor nabestaanden is het soms emotioneel erg zwaar om hier over na te denken. In dit artikel schrijf ik wat meer over wat er bij een begrafenis of crematie komt kijken, zodat je niet voor verrassingen hoeft komen te staan als het zo ver is. 

 

Administratieve dingen rondom een uitvaart

 

Wanneer iemand komt te overlijden, moeten er een aantal administratieve zaken worden geregeld. Als eerste zoek je uit of de overleden persoon een uitvaartverzekering had, want dan kun je zo snel mogelijk hulp en begeleiding krijgen van de uitvaartverzekeraar. Ook als de persoon niet verzekerd was, is het mogelijk om de hulp van een uitvaartverzekeraar in te schakelen, alleen moet je als nabestaande er wel zelf voor betalen. Andere administratieve dingen waaraan je kunt denken, kunnen zo simpel zijn als abonnementen op kranten en tijdschriften die dan stop moeten worden gezet. Verder zeg je ook de lidmaatschappen van verenigingen of clubs op. Belangrijkere dingen als verzekeringen, pensioenen en bankrekeningen en spaarrekeningen handel je ook af. Als de overleden persoon een auto had, moet de auto binnen vijf weken worden overgeschreven op een andere naam. En misschien heeft de overledene een testament of wilsbeschikking: neem dan contact op met de notaris die op deze documenten staat. In het testament staan zaken rondom erfenis en nog een aantal andere zaken, dus is het goed om dit even te bespreken met de notaris. Tegenwoordig groeit ook ons digitaal bezit, dus zoek ook uit hoe het zit met het digitaal nalatenschap, zoals e-mail, social media-accounts, et cetera.   

 

De uitvaart zelf en erna  En dan de uitvaart zelf: een van de eerste dingen waar je tegenaan loopt, is de vraag of de overledene begraven of gecremeerd wil worden. Wellicht heeft de persoon zijn of haar wensen al in het verleden kenbaar gemaakt, of staat het in het testament of de wilsbeschikking. Je kunt besluiten of de uitvaart in gesloten kring plaatsvindt en waar de locatie van de afscheidsbijeenkomst zal zijn. En welke kist en rouwauto vind je passend? Neem ook beslissingen over het eten en drinken die dan geserveerd wordt: koffie, thee, cake of misschien andere kleine hapjes. Daarnaast bedenk je ook wat voor teksten en afbeeldingen er op de rouwkaart en eventueel een rouwadvertentie komt te staan. Denk verder ook bijvoorbeeld aan welke muziek je graag op de uitvaart wil laten horen. Als nabestaande ben je misschien ook betrokken bij de laatste verzorging van de overledene en kies je wat er met de kleding, make-up en het haar gebeurt. Sommige overledenen worden licht gebalsemd. Het klinkt allemaal nogal veel, maar je kunt altijd hulp inschakelen van een uitvaartverzorger  als Uitvaartverzorging de Bevelanden wanneer je het zelf niet allemaal weet. Probeer tenslotte ook steun bij andere nabestaanden te zoeken.

Delen