Over ons

Gezondheid en welzijnsblog

Ik ben begonnen met bloggen toen ik net als verpleegkundige te werk ging. Mijn naam Fatima 34 jaar en alweer een paar jaar actief met het onderwerp gezondheidszorg. Oorspronkelijk had ik een ander vakgebied gekozen, maar ik realiseerde mij dat ik graag met en voor anderen werk. Wat het werk binnen de gezondheid en welzijn zo belangrijk maakt is de zorg voor anderen. Als verpleegkundige heb ik elke dag te maken met veel verschillende situaties, maar de persoonlijke aandacht blijft hierbij het allerbelangrijkste. Op mijn blog lees je de laatste tips rondom de gezondheid en welzijn. Zo blijft je langer fit en kun je ook anderen helpen hun welzijnsniveau te handhaven.

Zoeken

Recente artikelen

Archief

Gezondheid en welzijnsblog

Uitvaart laten verzorgen

by Jenny Gardner

De uitvaart

Hoewel niemand dat eigenlijk wil, want het is nog lang niet zover, is het toch verstandig eens na te denken over het hoe en wat, rondom je overlijden. En dan vooral over het hele proces wat er na je overlijden op gang komt. Houd er rekening mee dat je nabestaanden na je overlijden in een roes zullen verkeren en tijd willen hebben om te rouwen. Toch kan dit niet helemaal want je uitvaart moet ook geregeld worden. Er komen na een overlijden zoveel vragen op nabestaanden af, dat het vaak beter is, als je reeds voor je overlijden een en ander (schriftelijk) hebt vastgelegd. Daarnaast moet je ook nadenken over de kosten van een uitvaart. Dit kost tegenwoordig best veel geld dus het is heel verstandig om bijtijds een uitvaartverzekering af te sluiten, zodat je nabestaanden over het financiële plaatje in ieder geval geen zorgen meer hoeven te hebben.


De uitvaartverzekering

Om er zeker van te zijn dat je je nabestaanden niet gaat opzadelen met enorme financiële lasten voor je uitvaart, is het dus verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Je moet een keuze maken uit een naturaverzekering of een kapitaalverzekering. Bij een naturaverzekering, verzeker je je van (enkele) diensten die de uitvaartverzekeraar aanbiedt. Er zijn enkele verzekeringen die er ook een nog vrij te besteden bedrag in verzekeren, maar het doel van een naturaverzekering is, dat je verzekerd bent dat alles rondom je uitvaart geregeld en betaald gaat worden. Bij een kapitaalverzekering verzeker je je van een bepaald geldbedrag. Dit bedrag wordt na je overlijden uitgekeerd aan je nabestaanden, die er dan je uitvaart mee kunnen betalen. Dit houdt in dat nabestaanden niet perse gebonden zijn aan een bepaalde maatschappij om de uitvaart te regelen.


Begrafenis of crematie

Ook met het zicht op je uitvaartverzekering, is de belangrijkste vraag die gesteld moet worden: wil ik begraven worden of gecremeerd? De vorm is ten eerste heel anders, maar ten tweede is een crematie ook veel goedkoper dan een begrafenis. Bij een begrafenis komen er wat meer kosten om de hoek kijken, die er bij een crematie niet zijn. Zo dien je te beslissen of je een graf gaat kopen of een graf voor een bepaalde periode gaat huren. Ook betaal je grafrechten aan de gemeente waar je begraven wordt. Als je een graf huurt voor een periode van 10 of 20 jaar, is er altijd een kans dat het graf na die periode geruimd gaat worden. Een crematie heeft daarentegen deze kosten niet en dien je alleen te beslissen of je je as in een urn wilt laten bewaren of dat je uitgestrooid wilt worden.

Voor meer informatie over de te nemen stappen bij een uitvaart in Enschede neem je contact op met Gerry Leferink & Wennink Uitvaartzorg.

Delen