Over ons

Gezondheid en welzijnsblog

Ik ben begonnen met bloggen toen ik net als verpleegkundige te werk ging. Mijn naam Fatima 34 jaar en alweer een paar jaar actief met het onderwerp gezondheidszorg. Oorspronkelijk had ik een ander vakgebied gekozen, maar ik realiseerde mij dat ik graag met en voor anderen werk. Wat het werk binnen de gezondheid en welzijn zo belangrijk maakt is de zorg voor anderen. Als verpleegkundige heb ik elke dag te maken met veel verschillende situaties, maar de persoonlijke aandacht blijft hierbij het allerbelangrijkste. Op mijn blog lees je de laatste tips rondom de gezondheid en welzijn. Zo blijft je langer fit en kun je ook anderen helpen hun welzijnsniveau te handhaven.

Zoeken

Recente artikelen

Archief

Gezondheid en welzijnsblog

Ouderenzorg regelen

by Jenny Gardner

Ouderenzorg als zelfstandig wonen lastiger wordt

Als je een dagje ouder wordt, kan het steeds lastiger worden om je dagelijkse taken zelfstandig uit te voeren. Het kan zijn dat je hier hulp bij nodig hebt. Er zijn diverse vormen van ouderenzorg beschikbaar. Zo kun je denken aan een hulp aan huis, het verhuizen naar een verzorgingstehuis of het verblijven in een verpleeghuis. Om je een idee te geven van de mogelijkheden die er zijn in ouderenzorg, schrijf ik over de verschillende vormen.


Ouderenzorg in de vorm van thuishulp

Wanneer je grotendeels nog zelfstandig bent, maar hier en daar wat extra ondersteuning nodig hebt, dan zou thuiszorg een ideale oplossing kunnen zijn. De zelfstandigheid van de persoon in kwestie blijft grotendeels bestaan. De oudere woont nog in zijn eigen huis en doet veel zelf. Een wijkverpleegkundige biedt hulp bij onder andere het opstaan, douchen en aankleden. Ook huishoudelijke taken die wat moeilijker zijn geworden, worden overgenomen door de hulp aan huis. Een groot voordeel van thuiszorg is, dat deze doorgaans binnen de basisverzekering van de zorgverzekering valt. Informeer goed naar de dekking, zodat je niet onnodig geld uitgeeft aan zorg terwijl je recht hebt op een vergoeding. Thuiszorg valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en kan worden aangevraagd bij de gemeente. 


Ouderenzorg als zelfstandig wonen niet meer gaat

Wanneer thuis wonen inclusief thuiszorg niet langer realistisch is, dan kun je afhankelijk van je persoonlijke situatie in een verzorgingshuis of een verpleeghuis verblijven. Om een plaats in een van deze tehuizen te kunnen krijgen, heb je een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg, ook wel CIZ genoemd, nodig. Via dit centrum kun je een indicatieverzoek aanvragen. De medewerkers zullen aan de hand van jouw situatie bepalen of je recht hebt op de Wet langdurige zorg en daarmee een plaats kunt krijgen in een verzorgingsinstelling. Hier wordt ook bepaald of je in een verzorgingstehuis of in een verpleeghuis zult verblijven. Het verschil tussen deze twee zit in hoe intensief de zorg die je nodig hebt is. In een verzorgingstehuis kun je terecht als je door ouderdom of door een ziekte niet meer in staat bent om zelfstandig te wonen. Je krijgt hier hulp bij de dagelijkse verzorging, zoals hulp bij het eten, het aan- en uitkleden en naar het toilet gaan. De bewoners beschikken vaak over een eigen kamer, zodat het gevoel van zelfstandigheid blijft bestaan. In een verpleeghuis verblijven juist mensen die intensievere zorg nodig hebben, bijvoorbeeld ouderen met lichamelijk problemen of ziekten waarbij regelmatig medische behandelingen nodig zijn. Ook biedt een verpleeghuis ouderenzorg op psychisch en sociaal vlak. Zo is er voor mensen met geheugenproblemen als dementie en gedragsproblemen 24 uur per dag hulp aanwezig.

Wil je bijvoorbeeld weten waar er ouderenzorg wordt geboden? Kijk dan op Tante Louise voor in de omgeving Bergen op Zoom.

Delen