Over ons

Gezondheid en welzijnsblog

Ik ben begonnen met bloggen toen ik net als verpleegkundige te werk ging. Mijn naam Fatima 34 jaar en alweer een paar jaar actief met het onderwerp gezondheidszorg. Oorspronkelijk had ik een ander vakgebied gekozen, maar ik realiseerde mij dat ik graag met en voor anderen werk. Wat het werk binnen de gezondheid en welzijn zo belangrijk maakt is de zorg voor anderen. Als verpleegkundige heb ik elke dag te maken met veel verschillende situaties, maar de persoonlijke aandacht blijft hierbij het allerbelangrijkste. Op mijn blog lees je de laatste tips rondom de gezondheid en welzijn. Zo blijft je langer fit en kun je ook anderen helpen hun welzijnsniveau te handhaven.

Zoeken

Recente artikelen

Archief

Gezondheid en welzijnsblog

Abortus en zwangerschapsonderbreking: de abortuspil

by Jenny Gardner

Wat is abortus?

Een abortus is een zwangerschapsonderbreking. Een zwangere vrouw pleegt een abortus bij een ongewenste zwangerschap, maar ook bij bepaalde medische noodzaken. Het is een officiƫle medische ingreep. Onder de 18 jaar is er toestemming van de ouders nodig om een abortus te laten plegen, tenzij er medische spoed bij is. Stimezo Zwolle is al jaren een betrouwbaar adres voor informatie.

Abortus methoden

Er zijn verschillende manieren van zwangerschapsonderbreking. Welke wordt toegepast is afhankelijk van hoe lang de persoon zwanger is. Een abortus mag tot 24 weken zwangerschap gepleegd worden. Na deze 24 weken is het kind voor de wet levensvatbaar buiten het lichaam, waardoor een abortus na 24 weken moord op een individu is. Alleen bij zwaarwegende medische redenen mag er na 24 weken nog abortus gepleegd worden. Hoe groter het kind, hoe moeilijker en pijnlijker de abortus is. De vroegste abortus is al gelijk na de voortplanting mogelijk. Zonder anticonceptie heeft er dan wellicht een bevruchting plaatsgevonden. Een vrouw kan dan een 'morning After pill' nemen. Hierdoor wordt zij direct ongesteld waardoor de bevruchte eicel niet in de baarmoeder kan nestelen. De morning afterpil moet binnen 72 uur na de onbeschermde seks genomen worden.

Tot 7 weken zwangerschap kan een abortuspil genomen worden. De abortuspil bevat hormonen die de embryo uit het lichaam verdrijven, gepaard met een menstruatie.

Tot 14 weken zwangerschap kunnen er chirurgische ingrepen met bepaalde zuigmethodes toegepast worden om het embryo te verwijderen en de zwangerschap te stoppen. Een buis zuigt het embryo uit de baarmoeder. Een pil is in deze periode niet meer werkzaam omdat de embryo al te stevig genesteld zit.

Tot 24 weken zwangerschap wordt er een chirurgische ingreep toegepast waarbij de foetus door middel van een tang uit de baarmoeder gehaald wordt. De foetus is al te groot en zit te stevig vast om uit de baarmoeder gezogen te worden. Ook moet de overige inhoud van de baarmoeder (de placenta en het weefsel) verwijderd worden. Dit is de meest heftige en uitgebreide abortus die toegepast wordt.

Tussen 20 en 24 weken kan er ook een vroege keizersnee worden toegepast om de foetus te verwijderen en dus de zwangerschap te onderbreken. Ook worden er wel eens een bevalling opgewekt waardoor de foetus het lichaam verlaat. Het kind is nog te vroeg om buiten het lichaam te leven en sterft.

Na 24 weken zwangerschap (dus alleen vanwege medische mankementen van het kind) wordt er abortus gepleegd via een keizersnede of kunstmatige bevalling. Omdat het kind niet gezond is zal het buiten het lichaam sterven, in sommige gevallen is het kind al gestorven voor de abortus. Mocht een persoon een zwangerschapsonderbreking willen, dan zijn er 5 dagen wacht- en tegelijkertijd bedenktijd.

Delen